Zo belangrijk ik is de invalshoek

28/09/2021
TIP: bekijk je onderwerp en de manier waarop het licht erop valt eens van verschillende kanten voordat je je foto maakt. Steeds opnieuw.

De boodschap en lading van een foto worden voor een groot deel bepaald door de invalshoek die je kiest voordat je kadert en afdrukt. Het is ook een ingrediënt dat niet achteraf in photoshop is aan te passen. Contrast, belichting en zelfs scherpte zijn in de nabewerking nog aan te passen of op zijn minst bij te schaven. Maar met welke lichtval en vanaf welke kant je je onderwerp in beeld brengt zul je echt vóór het maken van de foto moeten bepalen. De foto's die je hieronder ziet zijn van één en dezelfde langpootmug. De invalshoek van waaruit de foto's zijn gemaakt verschilt compleet. En dat vertaalt zich meteen in de sfeer, in de boodschap en in de uitstraling. Foto twee legt veel meer het accent op de breekbaarheid en de elegantie van de mug.

langpootmug 2
langpootmug 3
 
Aan de trapeze
 


Mijn tip hierbij is dan ook: bekijk je onderwerp en de manier waarop het licht erop valt eens van verschillende kanten voordat je je foto maakt. Steeds opnieuw.

Wil je meer tips bij het maken van natuurfoto's? Ga eens met mij mee op pad. Ik bied verschillende mooie workshops aan.
Binnenkort vinden twee herfstfoto workshops plaats. Meer over de herfstfotoworkshops lees je hier.