simone opdam
simone opdam
simone monique opdam
 


"It's all about soul."

Photography is giving a glimpse into your soul by capturing the feeling a scene evokes in you. Photography is also capturing the soul of a scene.
Leuk dat je mijn website bezoekt,

Geniet van "Nature through my eyes!" 

Even voorstellen
Mijn naam is Simone Monique Opdam. Natuur en natuurfotografie zijn mijn passie. In mijn thuisregio's, tot voor kort Waterland en sinds maart 2024 het Naturpark Moor-Veenland kan ik mij daarin prima uitleven. Mijn jeugd bracht ik door in Het Gooi en ook daar fotografeer ik graag, vooral in de herfst. Ik hou van bergen, hoge oude bomen, van reizen en nieuwe plaatsen ontdekken. Ik leg mijn ervaringen graag vast in beeld en deel ze zo met anderen. Fotografie is voor mij: vasthouden van het vergankelijke. Het is voor mij hét middel van expressie.

Jong geleerd…….
Al op jonge leeftijd was ik altijd in de natuur te vinden. Ik kende de meeste veldbloemen van naam en leende de camera van mijn tante om foto's te maken. Ik fotografeerde (analoog) vooral veel tijdens vakanties. Sinds de aanschaf van mijn eerste digitale spiegelreflexcamera in 2008 ben ik een fanatiek all round natuurfotograaf. Mijn voorkeur gaat uit naar landschaps- en macrofotografie. Ik maak graag foto's die mijn indruk en de sfeer van het moment weergeven en fotoseries met een boodschap.

Bezigheden
Na een carrière als jurist en een periode als fulltime moeder ben ik betrokken geraakt bij diverse non-profit organisaties, waaronder enkele op het gebied van natuurbescherming. Lekker bezig zijn in de natuur laat zich perfect combineren met fotografie en het stelt mij in staat om meer te leren over de onderwerpen die ik fotografeer. Sinds september 2021 mag ik mezelf Landschapsambassadeur voor de Metropool Regio Amsterdam (MRA) noemen. Inmiddels ben ik ook weer parttime actief als jurist (geschillenbeoordelaar).

In 2017 startte ik een eigen fotografiebedrijfje. Ik geef workshops macro- en landschapsfotografie en organiseer en begeleid kleinschalige fotoreizen. Bij Staatsbosbeheer ben ik gids en natuurbeschermer.

Skills en inspiratie
Fotografiecursussen die ik volgde bij Jan Smit (Smitinbeeld), Martin van Lokven en Karl Griffin en een masterclass van Niall Benvie hebben mij goed op weg geholpen. De praktijk deed en doet de rest. Ik ben een groot bewonderaar van Italiaanse schilders als Tintoretto, Raphael en Caravaggio en van de schilderkunst en filosofie van de Romantiek, in het bijzonder de schilderijen van William Turner en Caspar David Friedrich. Inspiratie op het gebied van fotografie vind ik bij de Britse natuurfotografen Colin Prior, Peter Cairns en Niall Benvie en de Indonesische 'fotograaf van het licht' Rarindra Prakarsa.

Foto exposities:

‘Water en vuur’, Zorgcentrum Dukaton Volendam. Landschappen. 2010
Natuurfotografie, Zorgcentrum Dukaton Volendam. Macro. 2014
‘IJsland’, Medisch Centrum De Roos Purmerend. Landschappen. 2015
Natuurfotografie, Medisch Centrum De Roos Purmerend. Landschappen en macro. 2018
‘Terug naar het veen in Waterland’, Kerk van Zuiderwoude. Landschappen en natuurbeelden uit Waterland. 2019

Lezingen:
'Tegen de trend in'. Inspirerende lezing met foto’s gemaakt in Waterland. Landschappen, macro en vogelfotografie. Pixperience Springtime 2021

Publicaties:

Fotoboek 'Light is all, all is light.' - een verzameling foto's in chiaroscuro. 2022

Boek ‘De mooiste fotolocaties West-Nederland’. 2021 (co-auteur)

Boek ‘De mooiste fotolocaties van Nederland-aanvulling 1’. 2021 (co-auteur)

Boek 'De beste vogellocaties van Nederland. 2022 (co-auteur)

Gebiedsbeschrijvingen en ‘making of’-verhalen (woord en beeld) voor het Nederlandse platform voor natuurfotografen, Natuurfotografie.nl'

Boekje 'Terug naar het veen in Waterland'. 2019

Artikelen in 'On Landscape' : 4x4 portfolio (2018), Endframe, Simone Opdam over Peter Cairns (2019)

Beeldmateriaal voor het nieuwskanaal Waterlandfan en de Stichting Behoud Waterland.

Reisblogs op de reisreview website IkWilReizen.nl

Natuurfotografieblogs op blogsite Soul of the Scene
Leuk dat je mijn website bezoekt,

Geniet van "Nature through my eyes!"
simoneo fotografie
 

simoneo fotografie verzorgt fotos op de volgende gebieden: landschap,natuur,wildlife,flower power,macro
Bezochte landen en regio's, etc. engeland,wales,schotland,ijs,gouwzee,markermeer,ijsselmeer,braemar,waterfall,waterval,aviemore,cairngorms,dartmoor,devon,snowdon,glentanar,mar lodge,rothiemurchus,ardverikie,naturparkmoorveenland,veengebied,moors