Tip: There is no such thing as bad light in photography.....

16/04/2018
En dat is absoluut waar. Toch zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen.

Geen slecht licht dus. Toch kan het licht, of liever gebrek daaraan, je het fotograferen lastig maken. Weinig licht betekent ISO omhoog, waarmee je ruis binnenhaalt en verplicht gebruik maken van een statief of een andere manier om je camera stil te houden. In landschapsfotografie is dat minder erg. Je onderwerp loopt niet weg. In de macrofotografie kan het soms lastig zijn. Je werkt vaak laag bij de grond en ik vind een statief dan belemmerend, vooral bij het kiezen van een compositie. Een rijstzak werkt soms, maar voor een deel geldt daarvoor hetzelfde.

Maar licht kan ook positieve bijdrage leveren aan je foto. Sterker nog, licht bepaalt voor een groot deel de sfeer van een plaatje. Niet voor niets betekent fotografie ‘schrijven met licht’. Vaak gaat het zelfs nog verder en is het meer ‘spelen met licht’. Ander licht geeft een foto een compleet andere sfeer.
Vanochtend ben ik een uurtje aan het spelen geweest met de moerasviooltjes die nu beginnen te verschijnen. Ik heb een zwak voor dit tere, maar ook taaie bloempje, zo klein dat vrijwel iedereen eraan voorbijloopt.

Felle zon, gedempt licht, tegenlicht. Het geeft elk een eigen sfeer aan een foto. Oordeel zelf welk type licht je het meest aanstaat…

moerasviooltje zonlicht
moerasviooltje gefilterd licht