Blog: Weidevogelsymfonie 2020

21/03/2020
Grutto (limosa limosa)
 


Hij is er weer! Onze nationale vogel, de grutto, kleurt de weilanden weer met zijn aanwezigheid en het heerlijke geluid “krutto-wutto-wutto” is weer volop in Waterland te horen. Rond de tijd dat de zon opgaat zwelt een prachtige symfonie van weidevogelgeluiden aan. Grutto’s, tureluurs, scholeksters, kieviten en een enkele watersnip. Het is dan net alsof een onzichtbare dirigent het teken heeft gegeven dat het orkest mag beginnen.


grutto (limosa limosa) male
grutto alert (limosa limosa)
 


Zo op het eerste gezicht zijn er wat minder vogels dan afgelopen jaar. Het kan ook zijn dat ze met het oog op de komende kouperiode iets later
gaan paren en ze nog in groepen in de plasdras verzamelplaatsen aanwezig zijn. Iets om de komende week even te checken.
Het seizoen ging goed van start, met voldoende vochtige weilanden en dus genoeg voedsel in de vorm van wurmen en kleine insecten. De aanstaande nachtvorst en snijdende oostenwind maken het de beestjes dan weer niet makkelijk. Sommige vogels hadden vandaag letterlijk moeilijk om op hun poten te blijven staan. Maar gelukkig kunnen ze, nu ze goed doorvoed zijn na hun reis vanuit het zuiden, ook wel tegen een stootje.


grutto (limosa limosa) frontaal, waterland
 Er lijken, net als de afgelopen jaren, ook weer veel jonge vogels aanwezig te zijn. Dat is te zien aan het verendek, dat nog veel grauwe veren bevat. Een ouder dier heeft een volledig gekleurd dek. Onderzoek van de RUG heeft al aangetoond dat de grutto steeds jonger gaat broeden. Soms zijn dat al vogels van slechts en jaar oud. Het zal een overlevingstactiek van de soort zijn.

De komende tijd kan ik me – als er tenminste geen uitgaansverbod komt – vermaken met fotograferen van de weidevogels. De auto langs de kant, rijstzak in het geopende raam en je werkt vanuit je eigen mobiele schuilhut. De vogels worden zo ook niet verstoord. Een heerlijk vooruitzicht!Afgelopen september zag ik in Keyhaven, Zuid-Engeland deze groep grutto's. Het zijn vogels die daar overwinteren Zou één van deze vogels nu weer in de Noord-Hollandse weilanden rondlopen?


grutto - limosalimosa - blacktailed godwitt - uferschnepfe