Blog: Herfst in Het Gooi

22/10/2017
Herfst in Het Gooi

De herfst is met afstand de beste tijd om de mooie Gooise buitenplaatsen te verkennen. Alleen de namen spreken al tot de verbeelding: Trompenburgh, Schaep en Burgh, Klein Zwitserland, Boekesteyn, Bantam. Dat laatste landgoed heeft veruit mijn voorkeur. En dat komt vooral door het licht. Dat is daar anders, mooier. En elke fotograaf zal weten dat mooi licht effect heeft op de sfeer, maar ook op de kwaliteit van je foto’s

De basis voor Bantam zoals het nu is, werd gelegd toen aan het eind van de 19e eeuw een landhuis werd gebouwd, waarbij ook een prachtige landschapstuin werd aangelegd, compleet met beken, zoals in die tijd erg in de mode was onder de gefortuneerden. Na diverse keren van eigenaar te zijn gewisseld kwam het landgoed in 1984 in handen van Natuurmonumenten. Het huis was toen inmiddels al afgebroken vanwege ernstig verval. De boswachterswoning staat er nog wel (naast de ingang aan de Franse Kampweg)







Het landgoed is gerestaureerd tussen 2012 en 2014, waarbij de prachtige slingerbeek is hersteld en de bruggen zijn vernieuwd. Tegenwoordig wordt er op terughoudende wijze onderhoud gepleegd. Het landgoed is daarvóór een tijdlang slecht onderhouden geweest en dat is te zien. Maar dat is wat mij betreft geen nadeel. Verval in de vorm van dode beuken en wilde stukjes met struiken levert mooie plaatjes op en een prima bodem voor paddenstoelen. Op geen van de andere landgoederen vind je zoveel paddenstoelen en vogelsoorten als op Bantam. Ik ga er elke herfst dan ook minimaal één keer heen om te genieten van de natuur en te fotograferen, uiteraard.

Inktzwammetjes knusjes aan de voet van een oude beuk