Blog: Ice Age 2018

De winter van 2017-2018 was een saaie winter. Veel grijze luchten, ‘geen weer’, althans niet voor fotografen.
11/03/2018
De winter van 2017-2018 was een saaie winter. Veel grijze luchten, ‘geen weer’, althans niet voor fotografen. In de tweede week van februari diende zich eindelijk en voorproefje aan.

Pannenkoeken ijs in de Gouwzee
Riet met ijs

WInd en ijs langs de Waterlandse dijk
 


Maar de winter ging pas echt los eind februari 2018. Eindelijk vorst overdag en mooie blauwe luchten. Ook in Waterland werd het winter. Een dikke week duurde die en in de Gouwzee en het Markermeer ontstond op verschillende plaatsen een flinke laag ijs. De eerste dagen van maart was er zelfs gelegenheid voor ijszeilers op de Gouwzee.

Ijszeilen op de Gouwzee
Ijs in de wilgenlangs de Gouwzee

Toen de dooi vervolgens inzette verschenen er foto’s van kruiend ijs langs de Afsluitdijk en bij Stavoren. Aan ‘onze’ kant, in het Markermeer smolt het ijs langzaam weg. Geen wind, althans geen aanlandige wind, dus geen kans op kruiend ijs, zo leek het. Wel mooie patronen in het ijs waar verschillende platen aan elkaar waren gevroren.
IJspatronen bij dooiOp 7 maart stak er eindelijk wind van betekenis op. Het deed me besluiten om toch even een rondje langs de Waterlandsedijk te maken. Bij Marken lag nog steeds geen kruiend ijs. Maar in de hoek bij Uitdam was het ijs aan het kruien en lagen mooie bergen met helderwitte ijsschotsen. Een ware verrassing! Het gaf me de gelegenheid om ’s middags bij een lucht vol prachtige wattenwolken wat mooie plaatjes te schieten.


Kruiend ijs, Uitdam, Waterland